fbpx

Nagy-Strázsa-hegy

2021-ben egyesületünk végezte el az Esztergom közelében található Nagy Strázsa-hegy mászóiskola mászóútjainank felújítását, kiépítését, veszélytelenítését. A Nagy-falon és a Boulder-falon közel 40 útvonal vezet, ezek technikás, boulderes jellegű mászások. Az utak kiépítésénél minden esetben kétpontos rozsdamentes standokat és rozsdamentes nittfüleket helyeztünk el. A standok nyitható maillonnal vannak ellátva.

Sziklamászó tevékenység végzéséhez a területi természetvédelmi hatóság engedélye szükséges, illetve a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség által kiadott érvényes tagsági kártya. A mászóiskolában a sziklamászás minden esetben regisztrációhoz kötött, mely a linken elérhető, MHSSZ Tagi Nyilvántartó felületen végezhető el.

A területen szeretnénk a lehető legjobb kapcsolatot ápolni a már korábban ott lévő és aktív barlangászokkal, a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület tagjaival, akik a Sátorkőpusztai-barlangot kutatják. Nekik köszönhetjük a fal alatt kialakított kulturált környezetet, padokat.

A barlangászok havi 1 nyílt napot tartanak amikor elég sok ember megfordul a sziklánál. A barlang bejárata pont a sziklafal közepén van. A nyílt napon aggregátor szolgáltatja az áramot a barlang kivilágításához. Arra kérnénk Titeket, hogy a nyílt napok alkalmával lehetőleg kerüljétek a helyet. A következő ilyen események időpontjai:

2024. Április 28. Vasárnap,

2024. Május 12. Vasárnap,

2024. Június 15-16. Szombat-Vasárnap.

Bővebb információk és a mászókalauz alább érhetők el.

A mászóiskola megközelítése a Kökörcsin Ház parkolójából lehetséges, csak és kizárólag az alábbi térképen jelzett útvonalon!
Kökörcsin Ház – Google Maps


A kiépítés munkálatairól készült galéria ezen a linken található meg.

A Nagy Strázsa-hegy sziklamászóhely karbantartója a Traverz Sziklamászó Sportegyesület, a mászóiskolát rendszeresen ellenőrizzük, hogy az biztonságosan látogatható legyen. Karbantartási igény (fellazult, mozgó kőzet, lelazult nittfül, elkopott maillon…) a traverzse@gmail.com címen jelezhető.